Препратки към сайтове с полезен софтуер. Няма много общо с разузнаването, но пък е удобно. Почти всичко е безплатно или adaware - т.е. пак се ползва при някакви ограничения. Абсолютно всичко е изпробвано и ползвано от webmaster-а и работи.

Download.bg    Голяма софтуерна банка за всякакви нужди. Необходима е регистрация (безплатна), за да се свалят програми. На български.
Tucows   Още по-голяма софтуерна банка, но вече на английски.
Download.com    Още една подобна на горните, пак на английски.
Major Geeks   И още една, последна, пак на английски.

OpenOffice   Офис-пакет, аналог на MS Office. Безплатен. Като се позанимаете с него ще откриете, че може всичко, което прави разработката на Били Гейтс и даже малко отгоре. И ще разберете как да съхранявате файловете така, че да бъдат достъпни и с Майкрософтския офис.
Adobe Reader   Четец за файлове PDF.
Foxit Reader   Същото като горното, но работещо значително по-бързо и с по-малко натоварване за компютъра.
Doro PDF Writer   Генерира PDF файлове. Работи като инсталиран принтер и поради това може да се ползва от която и да е програма, която има команда PRINT.

IrfanView   За разглеждане и базова обработка на изображения.
Audacity   Обработка на звукови файлове.
Easy Audio Cutter   Реже определена част от звукови файлове. Много практично, ако човек иска да си направи собствени звуци за телефона. На сайта се подвизава под псевдонима Free MP3 Cutter.
VLC media player   Отличен мултимедиен плеър. Възпроизвежда всякакви файлове, DVD и какво ли не още.
Video Cutter Max   Това пък реже определена част от мултимедиен файл.
Video Convert Master   Събира няколко мултимедийни файла в един, като и друга обработка. Безплатната версия има ограничения относно големината на файла, но за клипове върши работа.
Video Converters Suite   Един поляк си е поиграл и създал конвертори за най-различни мултимедийни файлове, а линкът води там, където ги е събрал в общ пакет. Позволява да се прекодира, преформатира, обрязва и още някои основни операции. И работи забележително бързо. Не е зле да погледнете и другите негови програмки - струва си.

Stellarium   Карта на небето - звезди, планети, мъглявини и още сума ти неща.
Stellarium   За губене на време - 16 игри накуп. Има шах, табла, бридж, белот, домино и т.н. Ако изтеглите и българския звуков файл, ще ви се говори на роден език. А част от игрите може да се играят и on-line.

Total Commander   Отличен файл-мениджър. Има огромни възможности. Наподобява древния Norton Commander, но е много обиколки напред.
AceHTML Freeware   Web-design, т.е.софтуер за правене на сайтове. Сайтът, който гледате, е правен именно с това.
Recuva   Възстановява изтрити файлове.
ZoneAlarm   Безплатен антивирус и защитна стена. Много е добро. Ако решите да си го инсталирате, предварително деинсталирайте всички подобни програми от компютъра.


Сътворяването продължава.

Сътворение